SERVICIUL DE CURIERAT RAPID INTERNATIONAL
EMS
Prin serviciul Express Mail Service se ofera posibilitatea expedierii rapide a documentelor si a marfurilor, catre 103 destinaţii internaţionale, la tarife stabilite pe ţari de destinaţie si trepte de greutate, atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice.

La prezentare, trimiterile conţinand documente sunt ambalate in plicuri speciale, marcate cu sigla si culorile serviciului (albastru si portocaliu), asigurand, pe tot traseul lor, pana la destinaţie prioritate si eficienţa in prelucrare.

Transportul documentelor si a marfurilor pentru destinaţiile alese se realizeaza pe calea aeriana cea mai rapida, timpul de circulaţie fiind garantat.

La punctele de acces sunt puse gratuit la dispoziţia clienţilor anvelope plastifiate cu insemnele serviciului. Trimiterile EMS sunt monitorizate in sistem intern Track & Trace pe intreg fluxul tehnologic.

Trimiterile EMS sosite sau prezentate la sediul Punctului de Posta Rapida Bucuresti, in cursul zilei pana la ora 16:15 (pentru ziua de sambata ora este 14:15), pentru un numar important de destinaţii, sunt preluate in transportul internaţional in dimineaţa urmatoarei zile, urmand ca distribuirea la destinaţie sa se efectueze in funcţie de normele de distribuire angajate de partenerii externi.

Pentru partenerii ce au un volum mare de trimiteri de expediat se ofera posibilitatea incheierii unui contract de colaborare, cu clauze flexibile si negociabile.

1. dimensiuni minime: 90 x 140 mm, cu o toleranta de 2 mm;

2. dimensiuni maxime: 1.5 m pentru una dintre dimensiuni sau 3 m pentru suma lungimii si a celui mai mare perimetru luat in alt sens decat cel al lungimii.

3. greutate maxima la prezentare: 31,5 kg, cu respectarea greutatii maxime stabilite de catre fiecare tara membra a Uniunii Postale Universale;

4. greutate maxima la distribuire: 31,5 kg.

La prezentarea unei trimiteri postale extracomunitare, al carei continut trebuie supus controlului vamal, expeditorul completeaza o declaratie vamala, in care inscrie, pe propria raspundere, detaliat, continutul trimiterii in cauza.

Vezi lista oficiilor postale care asigura asistenta vamala

Pentru a fi acceptate in reteaua postala a CNPR trimiterile postale trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de ambalare:

1. Trebuie sa fie inchise de catre expeditor intr-un ambalaj intact (fara crapaturi, rupturi) care sa corespunda greutatii, formei si naturii continutului, cat si modului si duratei transportului si sa fie in forme usor de manuit;

2. Ambalajul si inchiderea trimiterii postale trebuie sa protejeze coninutul acesteia in asa fel incat acesta sa nu poata fi deteriorat prin presiune sau prin manipulari succesive si sa se amestece cu continutul altor trimiteri postale, iar accesul la continut sa fie imposibil de realizat fara ca o actiune de spoliere sa fie vizibila;

3. Agrafele metalice care servesc la inchiderea trimiterilor nu trebuie sa fie taioase si nici sa impiedice executarea serviciului postal;

4. Este interzis sa se aplice pe trimiterile postale alte etichete decat cele care se raporteaza la serviciile postale sau sa se aplice pe acestea timbre postale si etichete, reutilizate;

5. Trimiterile postale trebuie sa prezinte, pe ambalaj sau anvelopa, spatii suficiente pentru inscrierea indicatiilor de serviciu si aplicarea etichetelor.

1. Pentru obiectele dintr-o singura bucata, cu parti ascutite sau taioase (ex.: topoare, furci, coase, lopeti, sape, etc.) se ambaleaza partea taioasa sau ascutita in vederea evitarii deteriorarii altor obiecte sau accidentarii.

2. Obiectele din sticla si alte obiecte fragile trebuie sa fie ambalate intr-o cutie rezistenta, umpluta cu materiale protectoare corespunzatoare. Orice frecare sau lovire in cursul transportului, fie intre obiecte, fie intre obiecte si peretii cutiei trebuie sa fie impiedicata.

3. Lichidele si corpurile usor lichefiabile trebuie sa fie inchise in recipienti perfect etansi. Fiecare recipient trebuie sa fie plasat intr-o cutie speciala, rezistenta, prevazuta cu material protector corespunzator in cantitate suficienta pentru a absorbi lichidul in caz de spargere a recipientului. Capacul cutiei trebuie sa fie fixat astfel incat sa nu poata sa se detaseze cu usurinta.

4. Corpurile grase greu lichefiabile cum ar fi: unguenti, sapunul moale, rasinile, etc., precum si gogosile viermilor de matase al caror transport ofera mai putine inconveniente, trebuie sa fie inchise intr-un prim ambalaj (cutie, sac de panza, material plastic etc.) plasat el insusi intr-o cutie suficient de rezistenta pentru a impiedica scurgerile de continut.

5. Semintele, faina sau alte corpuri ce se pot risipi se protejeaza:

- in dublu ambalaj din panza rezistenta, sac, material plastic, etc.;
- saci din hartie sau pungi duble introduse intr-un alt ambalaj din panza, sac, etc.;
- saci de hartie, panza sau material plastic introdusi in lazi.

6. Pudrele sau prafurile uscate colorante cum ar fi: albastru de anilina, nu sunt admise decat in cutii de metal perfect etanse, plasate la randul lor in cutii rezistente sau lazi de lemn, cu material absorbant si protector corespunzator intre cele doua ambalaje.

7. Pudrele sau prafurile uscate necolorante trebuie sa fie plasate in recipienti (cuti, saci) rezistenti, impermeabili. Acesti recipienti trebuie sa fie ei insasi inchisi intr-o cutie solida sau lada de lemn.

8. Albinele vii, roiuri, matca, trebuie sa fie inchisi in cutii concepute in asa fel incat sa se evite orice pericol. in conditii similare, se ambaleaza lipitorile si parazitii, care se accepta numai in circuit international.

9. Filmele cinematografice se ambaleaza in cutii din metal sau lemn.

10 .Aparatura, componentele electronice sau de precizie, instrumentele muzicale (ex.: aparate de radio, televizoare, tuburi electronice, becuri de iluminat, tuburi fluorescente etc.) se protejeaza in ambalaje special prevazute cu resoarte pentru amortizarea socurilor si cu posibilitati de protejare a continutului (ex.: lazi umplute cu polistiren expandat, rumegus, vata, talas, carton ondulat, etc.). Pe ambalaj se inscriu mentiunile “Vertical” si “A se feri de umezeala”.

11. Metalele pretioase trebuie ambalate fie intr-o cutie de metal rezistent, fie intr-o caseta de lemn. Aceasta trebuie sa aibe o grosime minima de 1 cm pentru colete cu greutatea pana la 10 kg si de 1,5 cm pentru coletele cu greutatea mai mare de 10 kg. Ambalajul poate sa fie constituit din doi saci fara cusatura intre ei, formand un dublu ambalaj. Atunci cand se folosesc casete de lemn contra placate, grosimea lor poate fi limitata la 5 mm, cu conditia ca marginile sa fie intarite cu corniere.

12. Organele sau partile anatomice expediate pentru analiza se prezinta conditionate in ambalaj interior din cutii metalice ermetic inchise, introduse in lazi de lemn umplute cu material absorbant (rumegus, talas, vata, etc.) Se admit numai adresate laboratoarelor de analiza. in caz de suspiciuni privind declararea continutului se pretinde deschiderea la prezentare, iar daca expeditorul nu accepta, trimiterea se refuza.

13. Blanurile sau pieile de rozatoare neprelucrate se prezinta in ambalaje obisnuite. Expeditorul prezinta certificat veterinar care insoteste trimiterea si se inmaneaza destinatarului.

14. Transportul pomilor de iarna (brad si molid sau arbori de ornament) se poate face, numai insotit de acte legale, cum ar fi: bon sau factura de la unitatea vanzatoare. Se admit numai in circuitul intern.

15. Fructele proaspete (mere, pere, gutui, etc.) se protejeaza in containere din lemn sau material plastic, lazi prevazute cu orificii pentru aerisire, astfel incat sa nu provoace murdarirea celorlalte trimiteri. Se admit numai in circuitul intern.

La prezentare se vor consulta:

OBIECTE INTERZISE COMUNE: Lista produse interzise la transportul postal
OBIECTE INTERZISE FIECAREI TARI: Lista obiectelor interzise si/sau admise conditionat la import/tranzit pe tari

Jumatatea din dreapta a fetei trimiterii postale este rezervata inscrierii de catre expeditor a adresei destinatarului, coltul inferior drept, si pentru aplicarea timbrelor postale, amprentelor de francare sau mentiunilor care le tin locul, coltul superior drept.

Pe o trimitere postala trebuie sa fie inscrise adresele unui singur expeditor si a unui singur destinatar.

Pe trimiterile de corespondenta, imprimate si publicitate prin posta, adresa expeditorului se inscrie in coltul superior stâng al acesteia.

In cazul trimiterilor postale prezentate sub forma de plic expeditorul isi poate inscrie adresa pe clapa de inchidere a plicului.

In cazul trimiterilor postale prezentate sub forma de rulou sau ambalate in material transparent expeditorul poate inscrie adresa sa si adresa destinatarului pe o eticheta comuna, despartite printr-o linie cursiva.

In cazul trimiterilor postale prezentate pliate, sub banderola, expeditorul inscrie adresa sa si adresa destinatarului pe banderola, despartite printr-o linie cursiva.

In cazul plicurilor cu fereastra, adresa destinatarului se inscrie in zona acesteia, in asa fel incât sa fie complet vizibila si sa nu fie posibil ca inscrisul sa se deplaseze, prin manipulari succesive, in afara spatiului in cauza.

In cazul cartilor postale adresa destinatarului, amprentele de francare si mentiunile sau etichetele se aplica pe jumatatea dreapta a trimiterilor in timp ce adresa expeditorului se inscrie in spatiul special de pe spatele trimiterii sau, dupa caz, in spatiul situat pe fata stânga a acesteia.

In cazul in care, pe fata trimiterii postale este aplicat un document postal specific, adresele expeditorului si destinatarului se inscriu in rubricile corespunzatoare ale documentului; in cazul in care documentul postal insoteste trimiterea in cauza, fara a fi aplicat pe aceasta, adresele se inscriu conform prevederilor anterioare; la prezentare expeditorul inscrie pe ambalaj adresa sa si adresa destinatarului chiar daca acestea se regasesc si pe documentul postal aplicat pe fata trimiterii.

Adresele trebuie sa fie inscrise corect, complet si citet, pentru ca trimiterile postale sa poata fi livrate la destinatie sau returnate expeditorului; inscrisurile nu se fac cu creion sau cu alte instrumente de scriere care nu asigura o imprimare de calitate.

Adresele trebuie sa fie inscrise compact, fara a distanta literele si fara spatii, pe lungimea trimiterii postale.

inscrierea adreselor se realizeaza cu litere latine si cifre arabe, fara stersaturi, corecturi sau ingrosari ale inscrisurilor.

Numele localitatii de destinatie si, dupa caz, al tarii de destinatie se inscriu cu majuscule. In cazul trimiterilor postale admise neambalate sau ambalate intr-un material ce nu permite inscrierea adresei si a mentiunilor respective, adresa se inscrie pe o eticheta autoadeziva sau pe un suport de carton sau placaj care se leaga strans de trimiterea in cauza.

In scopul completarii adreselor, expeditorul poate sa isi confectioneze stampile care sa contina datele necesare si sa le aplice pe trimiterea postala in locurile prevazute in acest scop.

In cazul adresarii trimiterilor postale internationale se inscriu urmatoarele:

- calitatea persoanei, respectiv Expeditor/Destinatar, intr-o limba de circulatie internationala (Ex.“Sender/Expediteur” sau “Addressee/Destinataire”);

- Destinatar/Expeditor - numele si prenumele, in cazul persoanelor fizice, sau denumirea in clar, in cazul persoanei juridice;

denumirea arterei (cale, alee, etc.), numarul de imobil, numarul de bloc, scara, etajul, apartamentul;

- codul postal si localitatea;

- tara de destinatie.

Trimiterile postale monitorizate electronic si trimiterile postale pentru care se acorda tarife preferentiale pentru sortarea pe cod postal, se accepta la prezentare numai daca au inscris codul postal.

Daca in tara de destinatie se folosesc alte caractere si cifre, se recomanda redactarea adresei si in caracterele respective.

Pentru identificarea destinatarilor, persoane fizice, ai trimiterilor postale interne, care nu sunt adresate acestuia la domiciliul stabil, la redactarea adresei acestora, se mentioneaza:

- in cazul trimiterilor postale adresate la locul de munca al destinatarului: dupa inscrierea numelului si prenumelui destinatarului este necesara inscrierea exacta a departamenului/sectiei si functiei destinatarului, urmata de denumirea si adresa postala a institutiei la care acesta lucreaza;

- in cazul trimiterilor postale adresate unui destinatar internat in spital sau aflat intr-un loc de detentie: dupa inscrierea numelui si prenumelui acestuia se inscriu orice elemente care pot permite identificarea destinatarului, respectiv pavilion/sectie/salon (in cazul spitalizarii), data nasterii si prenumele parintilor (in cazul detentiei);

- in cazul unui domiciliu temporar la alta persoana fizica: numele destinatarului si numele, prenumele si adresa persoanei la care locuieste (ex. Gheorghe Nicolae la Petrescu Ilie, urmat de adresa acestuia din urma);

- in cazul trimiterilor adresate “Post Restant”: inscrierea numelui si prenumelui destinatarului se face conform datelor inscrise in actul sau de legitimare, iar in adresa se va mentiona punctul de contact de la care trimiterea in cauza trebuie ridicata, codul postal si judetul acestuia;

- in cazul trimiterilor adresate la “Casuta Postala” se va inscrie: numele si prenumele destinatarului, punctul de contact la care este inchiriata casuta postala, numarul casutei postale, codul postal si judetul acestuia (pentru trimiterile adresate la casuta postala nenominalizata, inscrierea numelui si prenumelui destinatarului nu este necesara);

- in cazul trimiterilor adresate unor destinatari aflati in unitati militare, numele si prenumele destinatarului vor fi precedate de grad si urmate de numarul unitatii militare, punctul de contact, codul postal si judetul de destinatie al acestuia.

Nu se admit la prezentare trimiteri postale cu valoare declarata (continut asigurat) adresate destinatarilor in a caror adrese numele sau denumirile sint inscrise cu initiale.

SALVEAZA TIMP.
UTILIZEAZA SERVICIILE ONLINE.